Είστε εδώ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα


40 χρόνια Ανεξάρτητη Ιατρική Ανθρωπιστική Δράση από msfgreece

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων. Δρα με μοναδικό κριτήριο τις ιατρικές ανάγκες, ανεξάρτητα από φυλετικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κριτήρια με στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που μαίνονται στον πλανήτη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1971 από ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων και σήμερα λειτουργούν 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες. Περισσότεροι από 32.500 γιατροί, νοσηλευτές, ειδικοί ψυχικής υγείας, τεχνικοί και οικονομικοί διαχειριστές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 65 χώρες.

Οι αρχές μας

Η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διέπεται από την ιατρική ηθική και τις αρχές της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας.

Δες περισσότερα εδώ: http://www.msf.gr/our-principles

 

Το Ελληνικό Τμήμα

Το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκε το 1990. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, μέλη του έχουν συμμετάσχει σε αποστολές στη Συρία, την Αϊτή, την Παλαιστίνη, τη Ρουάντα, την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, κ.α. αλλά και την Ελλάδα, με στόχο την παροχή ιατρικής φροντίδας αλλά και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε ζητήματα ιατρικής ηθικής και πρόσβασης στην υγεία.

Το 2015, το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συμπλήρωσε 25 χρόνια δράσης. Μπορείτε να δείτε τους σημαντικότερους σταθμούς και ιστορίες των ανθρώπων μας εδώ: http://25years.msf.gr/

Η διοίκηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται απο τους:

 • Χρήστος Χρήστου, γιατρός, Πρόεδρος
 • Ελένη Κάκαλου, γιατρός, Αντιπρόεδρος
 • Μαρία Πασχούλα, Γενική Γραμματέας
 • Ξενοφών Κάππας, Ταμίας
 • Κωνσταντίνος Ντάνης, γιατρός, Μέλος
 • Wilhelmus Joannes de Graaf,  Συνδεόμενο Μέλος
 • Κωνσταντίνος Μοσχοχωρίτης, Συνδεόμενο Μέλος

 

 

Πρωτοβουλίες

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - 40 χρόνια δράσης

Μια ιστορία 40 χρόνων γεμάτη προκλήσεις και κατακτήσεις. Γεμάτη νίκες και απώλειες. Με παρεμβάσεις σταθμούς σε πολέμους, λιμούς, φυσικές καταστροφές, σε κρίσεις όπου οι ζωές των ανθρώπων κρέμονται από μία κλωστή. Εδώ και 40 χρόνια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν πάντα με την ίδια αγωνία: να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ζωές.

  1. Ίδρυση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

   Μία ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων ιδρύει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στον απόηχο του πολέμου, και του λιμού που επακολούθησε, στην Μπιάφρα της Νιγηρίας και των πλημμυρών στο ανατολικό Πακιστάν.
  1. Καμποτζιανοί πρόσφυγες διαφεύγουν από το καθεστώς των Ερυθρών Χμερ

   Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουμε πρόσφυγες από την Καμπότζη που ψάχνουν καταφύγιο από την κυβέρνηση του Πολ Ποτ, στο πρώτο μεγάλης έκτασης ιατρικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια προσφυγικής κρίσης.
  1. Πόλεμος στο Λίβανο

   Πραγματοποιούμε χειρουργικά προγράμματα στην πρώτη μεγάλη ανταπόκριση της οργάνωσης σε εμπόλεμη ζώνη.
  1. Πόλεμος στο Αφγανιστάν

   Μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν και στον πόλεμο που ακολούθησε, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για να φθάσουν τους τραυματίες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, διασχίζουν τα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν, ταξιδεύοντας για εβδομάδες με μουλάρια.
  1. Λιμός στην Αιθιοπία

   Ξεκινάμε προγράμματα κατά του υποσιτισμού στις περιοχές που πλήττονται από το λιμό.
  1. Σεισμός στην Αρμενία

   Παρέχουμε ιατρική περίθαλψη για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση.
  1. Πρόσφυγες κουρδικής εθνότητας εγκαταλείπουν το βόρειο Ιράκ

   Στη μεγαλύτερη επείγουσα παρέμβαση μέχρι τότε, η οργάνωση περιθάλπει Κούρδους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω της προέλασης του ιρακινού στρατού.
  2. Πόλεμος στη Βοσνία

   Λειτουργούμε ιατρικά προγράμματα και προγράμματα ψυχικής υγείας και παρέχουμε βοήθεια στις υποτιθέμενες, όπως αποδείχτηκε, «ζώνες προστασίας» του ΟΗΕ, Γκοράζντε και Σρεμπρένιτσα.
  1. Λιμός στη Σομαλία

   Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα για τον ευρείας έκτασης λιμό και ανοίγουμε προγράμματα για την περίθαλψη υποσιτισμένων παιδιών αλλά και ενηλίκων.
  1. Γενοκτονία στη Ρουάντα

   Παραμένουμε στην πρωτεύουσα Κινγκάλι κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας περισσότερων από 800.000 Τούτσι και «μετριοπαθών» Χούτου, από εξτρεμιστές Χούτου. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας καλούμε τη διεθνή κοινότητα για στρατιωτική παρέμβαση.
  1. Σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

   Γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης των «ζωνών προστασίας» του ΟΗΕ. Μιλάμε δημόσια για τη σφαγή 8.000 Βοσνίων, για τους μαζικούς εκτοπισμούς και την κακομεταχείριση πολύ περισσότερων από το γιουγκοσλαβικό στρατό.
  1. Τυφώνας Μιτς

   Υποστηρίζουμε τα θύματα του τυφώνα στην Ονδούρα, τη Νικαράγουα, τη Γουατεμάλα και το Ελ- Σαλβαδόρ.
  1. Καμπάνια για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα

   Με εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν από ιάσιμες ασθένειες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινάμε μία διεθνή προσπάθεια πιέζοντας ώστε οι οικονομικά αδύναμοι να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα.
  2. Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης

   Για την πρωτοπόρα ανθρωπιστική δράση μας.
  3. Κρίση στο Κόσσοβο

   Παρέχουμε ιατρική φροντίδα σε εκτοπισμένους αμάχους στο Κόσσοβο, στους προσφυγικούς καταυλισμούς σε Αλβανία, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο όπως και σε αμάχους στη Σερβία.
  1. Παροχή βοήθειας στους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη

   Επεκτείνουμε τα προγράμματα παροχής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες χωρίς έγγραφα σε Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα.
  2. Η πανδημία του HIV/AIDS

   Ξεκινάμε αντιρετροϊκή θεραπεία σε ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS στην Ταϊλάνδη και τα επόμενα χρόνια ανοίγουμε προγράμματα σε Καμπότζη, Καμερούν, Γουατεμάλα, Κένυα, Μαλάουι και Νότιο Αφρική, χρησιμοποιώντας, κυρίως, αντίγραφα αντιρετροϊκά φάρμακα.
  1. Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στο Ιράκ

   Παραμένουμε στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια της πρώτης εισβολής υποστηρίζοντας νοσοκομεία.
  2. Δημιουργία της Πρωτοβουλίας Φάρμακα για τις Ξεχασμένες Ασθένειες

   Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι ένας από τους ιδρυτές ενός νέου μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην ανάπτυξη φαρμάκων για τις ξεχασμένες ασθένειες όπως το τσάγκας, το κάλα – αζάρ και η ασθένεια του ύπνου. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να αναταράξει το υπάρχον σύστημα έρευνας και ανάπτυξης που βασίζεται στο κέρδος.
  1. Επείγουσα κρίση στο Νταρφούρ, Σουδάν

   Ξεκινάμε προγράμματα επισιτιστικά, εξυγίανσης νερού, κλινικές και εμβολιασμούς στο δυτικό Σουδάν και το Τσαντ όπου χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω της βίας.
  2. Πέντε εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δολοφονούνται στο Αφγανιστάν

   Οι Fasil Ahmad, Besmillah, Hélène de Bier, Pim Kwint, και Egil Tynaes δολοφονούνται στην επαρχία Μπαγκντίς. Μετά από 20 χρόνια παροχής βοήθειας, αποφασίζουμε να φύγουμε από τη χώρα.
  3. Τσουνάμι πλήττει τη νότια Ασία

   Δεχόμαστε δωρεές $133.000.000 και ανακοινώνουμε δημόσια ότι σταματάμε να συγκεντρώνουμε χρήματα για αυτή την κρίση αφού οι οικονομικές ανάγκες των προγραμμάτων μας εκεί καλύπτονται. Ζητάμε την άδεια των δωρητών μας να χρησιμοποιήσουμε τις δωρεές τους για άλλες κρίσεις και η συντριπτική πλειοψηφία δέχεται.
  1. Επισιτιστική Κρίση στο Νίγηρα

   Παρέχουμε θεραπεία σε 63.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά χρησιμοποιώντας νέα, έτοιμα προς χρήση θεραπευτικά σκευάσματα.
  1. Κυκλώνας πλήττει τη Μυανμάρ

   Παρέχουμε βοήθεια σε χιλιάδες εκτοπισμένους.
  1. Συγκρούσεις στη Γάζα

   Υποστηρίζουμε νοσοκομεία στη Γάζα μετά τις ισραηλινές επιθέσεις. Ανοίγουμε ένα χειρουργικό νοσοκομείο και προσφέρουμε μετεγχειρητική και ψυχολογική φροντίδα.
  1. Σεισμός στην Αϊτή

   Πραγματοποιούμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση στην ιστορία μας. Περιθάλπουμε 173.757 ασθενείς και πραγματοποιούμε περισσότερα από 11.748 χειρουργεία σε διάστημα πέντε μηνών.
  1. «Αραβική άνοιξη»

   Περιθάλπουμε θύματα από τις συγκρούσεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Τυνησία, το Μπαχρέιν, την Υεμένη.
  2. Επισιτιστική κρίση στη Σομαλία

   Περιθάλψαμε περισσότερα από 64.000 υποσιτισμένα παιδιά