Είστε εδώ

Η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) παρεμβαίνουμε όταν η επιβίωση και η υγεία των ανθρώπων τίθεται σε κίνδυνο. Παρέχουμε βασική ιατρική φροντίδα, λειτουργούμε νοσοκομεία, υλοποιούμε χειρουργικά προγράμματα, καταπολεμούμε τις επιδημίες, πραγματοποιούμε εκστρατείες εμβολιασμού, αντιμετωπίζουμε τον υποσιτισμό και παρέχουμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.  

Καθημερινά, περισσότεροι από 30.000 γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, διοικητικοί και άλλοι επαγγελματίες εργάζονται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Το 2015

 

  • Δεχθήκαμε περισσότερες από 8,6 επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία μας.
  • Βοηθήσαμε να γεννηθούν 243.300 μωρά.
  • Περιθάλψαμε σχεδόν 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους για ελονοσία και 340.000 ασθενείς με HIV / AIDS. 
  • Παρείχαμε περισσότερες από 223.000 συνεδρίες ψυχικής υγείας.
  • Πραγματοποίησαμε περισσότερες από 106.000 χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Εμβολιάσαμε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους κατά της ιλαράς και περισσότερους από 326.000 κατά της μηνιγγίτιδας.

 

 

 

 


Ένοπλες συγκρούσεις

 

©  Will Rose

 

Από τα 446 προγράμματα που υλοποιήσαμε το 2015, τα 239 ήταν σε εμπόλεμες ζώνες και χώρες όπου επικρατεί αστάθεια. Στη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν, το Αφγανιστάν κ.α. περιθάλπουμε τραυματίες πολέμου και άμαχο πληθυσμό. Ανθρώπους που είναι αποκομμένοι από την ιατρική περίθαλψη ή που έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανάλογα με τις ανάγκες, πραγματοποιούμε προγράμματα χειρουργικά, προγράμματα ψυχικής υγείας, παρέχουμε στέγαση και είδη πρώτης ανάγκης ενώ υποστηρίζουμε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Στην προσφυγική – μεταναστευτική κρίση που έλαβε πρωτόγνωρες διαστάσεις το 2015, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκριθήκαμε με πολλά προγράμματα προκειμένου να υποστηρίξουμε τους περισσότερους από 1.000.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη. Στα Δωδεκάνησα, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Αττική, την Ήπειρο και την Ειδομένη (όσο υπήρχε ο άτυπος καταυλισμός) παρέχουμε ιατρική φροντίδα ενώ για πρώτη φορά το 2015 ξεκινήσαμε με τρία πλοία επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και διασώσαμε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους. Εκτός από την Ελλάδα υποστηριξαμε πρόσφυγες και μετανάστες στη Σερβία, την Ουγγαρία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

 

 

Eνδημικές ασθένειες και επιδημίες

 

© John Moore / Getty Images

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είμαστε ιατρική οργάνωση και η καταπολέμηση των επιδημιών αποτελεί βασικό κομμάτι της δράσης μας. Οι ομάδες μας αντιμετωπίζουν επιδημίες χολέρας, μηνιγγίτιδας, ιλαράς, ελονοσίας και άλλων μολυσματικών ασθενειών που εξαπλώνονται γρήγορα και μπορεί να αποβούν μοιραίες αν δεν τεθούν υπό έλεγχο.

Αντιμετωπίζουμε επίσης ξεχασμένες ασθένειες όπως το Κάλα-Αζάρ, η ασθένεια του Ύπνου και το Τσάγκας, ασθένειες που πλήττουν κυρίως τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου και για τις οποίες υπάρχουν λίγες αποτελεσματικές θεραπείες.

Την τελευταία δεκαετία οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμβάλλουμε επίσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού HIV και της φυματίωσης, η οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα άτομα με HIV / AIDS.

Στην επιδημία του ιού  Έμπολα που ξέσπασε στη Δυτική Αφρική τον Μάρτιο του 2014 και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ηγηθήκαμε της διεθνούς ανταπόκρισης. Από την αρχή της επιδημίας δεχθήκαμε στα κέντρα αντιμετώπισης του Έμπολα περισσότερους από 8.100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων περίπου 5.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

 


Φυσικές καταστροφές

 

© Yann Libessart

 

 Οι φυσικές καταστροφές μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να οδηγήσουν στην κατάρρευση ένα εθνικό σύστημα υγείας και οι ανάγκες που δημιουργούνται είναι τεράστιες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούμε μέσα στα πρώτα 24ωρα να βρεθούμε δίπλα στα θύματα των φυσικών καταστροφών παρέχοντας χειρουργική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, υλοποιώντας εργασίες ύδρευσης και αποχέτευσης και διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης.

Στον σεισμό της Αϊτής, το 2010, ο οποίος σκότωσε πάνω από 300.000 ανθρώπους και άφησε περισσότερους από 1.000.000 άστεγους, πραγματοποιήσαμε τη μεγαλύτερη επείγουσα παρέμβαση στην ιστορία μας. Το τσουνάμι στην Ινδονησία, οι εκτεταμένες πλημμύρες στο Πακιστάν, ο τυφώνας Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, οι σεισμοί στο Νεπάλ αποτελούν μερικές μόνο από τις επείγουσες παρεμβάσεις μας.

 

 

 

Κοινωνική βία και αποκλεισμός

 

© Pedro Violle

 

 Σε πολλά μέρη του κόσμου, ορισμένες κοινωνικές ομάδες όπως πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένοι, μετανάστες, μειονότητες, άνεργοι, φυλακισμένοι, άτομα με HIV/AIDS ή φυματίωση, χρήστες ναρκωτικών, εκδιδόμενα άτομα, παιδιά του δρόμου κ.α., έχουν περιθωριοποιηθεί και δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη. Ο φόβος του στίγματος μπορεί να τους αποτρέπει από το να ζητήσουν βοήθεια ή το σύστημα υγείας τους μπορεί σκόπιμα να τους παραμελεί ή να τους αποκλείει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υλοποιούμε ιατρικά προγράμματα προσπαθώντας να καλύψουμε τα κενά του συστήματος και καλούμε τις κυβερνήσεις να διασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη που χρειάζονται.

 

 

 

Υποσιτισμός

 

© Shaista Aziz / MSF

 

 

Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τις συνέπειες του υποσιτισμού. Στην πραγματικότητα, ο υποσιτισμός ευθύνεται για τουλάχιστον το ένα τρίτο από τους οκτώ εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών που συμβαίνουν κάθε χρόνο. Το 90% αυτών των παιδιών ζει στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.

Το 2015, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα νοσηλεύσαμε περισσότερα από 60.000 παιδιά (με οξύ υποσιτισμό σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ομάδες μας χρησιμοποιούν έτοιμα προς χρήση θεραπευτικά διατροφικά σκευάσματα (RUTF), ένα επαναστατικό προϊόν που έχει αλλάξει την αντιμετώπιση του υποσιτισμού. Πρόκειται για μία κρέμα που έχει ως βάση το γάλα και το φιστίκι και περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Χωρίς τη χρήση των RUTF τα παιδιά με οξύ υποσιτισμό έπρεπε να νοσηλευτούν για αρκετές εβδομάδες προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη θεραπεία. Τώρα η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι κι έτσι πολλά περισσότερα παιδιά μπορούν να σωθούν.

 

 

Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα

 

© Mary Gallagher / MSF

 

 

Σήμερα, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε βασικά φάρμακα. Στις φτωχότερες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει τον μισό πληθυσμό.

Πολύ συχνά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν μπορούμε να περιθάλψουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια είτε γιατί δεν υπάρχουν τα φάρμακα που χρειάζονται είτε γιατί είναι πολύ ακριβά. Μερικές φορές, τα μόνα φάρμακα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι εξαιρετικά τοξικά ή αναποτελεσματικά χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται έρευνα για καλύτερες θεραπείες.

Ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η πρόσβαση σε βασικά φάρμακα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ιδίως για τις πιο κοινές μολυσματικές ασθένειες.

Μέσω της εκστρατείας για την «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα», από το 1999 πιέζουμε για βελτιωμένα διαγνωστικά εργαλεία και θεραπείες για ασθένειες που πλήττουν κυρίως τις φτωχές περιοχές του κόσμου και για μείωση των τιμών τους.

Το 2003, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενώσαμε τις δυνάμεις μας με άλλες έξι οργανώσεις και δημιουργήσαμε την Πρωτοβουλία «Φάρμακα για τις Ξεχασμένες Ασθένειες», με σκοπό τη δημιουργία νέων φαρμάκων ή νέων εκδοχών φαρμάκων για τους ασθενείς που υποφέρουν από μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες αποτελούν παρελθόν μόνο για τις πλούσιες χώρες ενώ συνεχίζουν και πλήττουν τις πιο φτωχές.

 

 

Πέρα από την ιατρική δράση, η Μαρτυρία

 

© Christophe Hebting / MSF

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία σε θέματα ιατρικής ηθικής και πρόσβασης στην υγεία και δεν διστάζουμε να μιλήσουμε δημόσια για όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στις περιοχές που δρούμε όταν αυτά έχουν αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων που υποστηρίζουμε. Ο δημόσιος λόγος μας μπορεί να αφορά στην αδράνεια των διεθνών οργανισμών, όπως έγινε με την επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Μπορεί να λειτουργεί ως έκκληση για σεβασμό και προστασία του ιατρικού προσωπικού και των ιατρικών εγκαταστάσεων στις εμπόλεμες ζώνες, όπως έγινε μετά τις επιθέσεις που δεχθήκαμε στο Αφγανιστάν, τη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν κ.α. Μπορεί να καταγγέλλει πολιτικές αποφάσεις και επιλογές όπως συμβαίνει με την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες.