fbpx Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Εκστρατεία για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα

Με την Εκστρατεία για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διεκδικούμε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται για να ζήσουν και να είναι υγιείς. Ασκούμε πίεση για αποτελεσματικά φάρμακα, τεστ και εμβόλια που να είναι:

  • διαθέσιμα,
  • προσιτά,
  • κατάλληλα για τους ανθρώπους που φροντίζουμε, και
  • προσαρμοσμένα στα μέρη όπου ζουν.

Πώς λειτουργεί η Εκστρατεία για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα;

Καθημερινά, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συναντούν εμπόδια και ελλείψεις καλών ιατρικών εργαλείων, διαθέσιμων σε αυτές και στους ανθρώπους που φροντίζουν.

Σκεφτείτε έναν γιατρό σε μια κινητή μονάδα ο οποίος δεν μπορεί να διαγνώσει την αιτία ενός πυρετού χωρίς ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο.

Σκεφτείτε ακόμη έναν πατέρα που είναι αναγκασμένος να πουλήσει το σπίτι του για να λάβει την κρίσιμη θεραπεία που χρειάζεται για την ηπατίτιδα C.

Φανταστείτε τέλος έναν υπεύθυνο εφοδιασμού που αγωνίζεται να διατηρήσει τα εμβόλια κρύα και δραστικά σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς ηλεκτρισμό για ψύξη.

Εξαιτίας αυτών και άλλων παρόμοιων εμποδίων, άνθρωποι αρρωσταίνουν και χάνουν τη ζωή τους εντελώς άδικα.

Καθώς οι ομάδες μας εντοπίζουν ποια εργαλεία τούς λείπουν, αναλύουμε τα δεδομένα και αναζητάμε λύσεις. Τα θετικά αποτελέσματα που επιτυγχάνουμε ωφελούν τους ανθρώπους που φροντίζουμε, αλλά συμβάλλουν και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας γενικότερα.

Αυτό συμβαίνει επειδή, πέρα από την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, επιδιώκουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί η ιατρική καινοτομία, η πρόσβαση και η τιμολόγηση, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουμε αυτές τις δυσκολίες στο μέλλον.

Λειτουργούμε ως καταλύτης για νέες προσεγγίσεις στην ιατρική έρευνα και ανάπτυξη οι οποίες βάζουν τις ανάγκες των ασθενών πάνω απ' όλα. Για παράδειγμα, συμβάλαμε στην ίδρυση της Πρωτοβουλίας Φαρμάκων για Παραμελημένες Ασθένειες (Drugs for Neglected Diseases Initiative – DNDi).

Αναδιαμορφώνοντας το σύστημα, δημιουργούμε διαύλους για την παροχή σε βάθος χρόνου καλύτερων και πιο προσιτών ιατρικών εργαλείων στους ανθρώπους που φροντίζουμε, και όχι μόνο.

Η ιστορία μας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινήσαμε την Εκστρατεία για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα το 1999, τη χρονιά που μας απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

Ήταν μια κομβική περίοδος για την παγκόσμια υγεία.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, στις πλούσιες χώρες, η θεραπεία του HIV με νέα, αποτελεσματικά φάρμακα (τα λεγόμενα αντιρετροϊκά) άρχισε να έχει θεαματικά αποτελέσματα, και η θνησιμότητα των ασθενών του AIDS έπεσε κατακόρυφα.

Ωστόσο, στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι υψηλές τιμές που χρέωναν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα αντιρετροϊκά τα έκαναν απρόσιτα για τους περισσότερους ανθρώπους που ζούσαν με τον ιό. Ο αριθμός των θανάτων από το AIDS συνέχισε να αυξάνεται, μέχρι που κινητοποιήθηκαν ομάδες ασθενών και οργανώσεις ευαισθητοποίησης για θέματα φροντίδας υγείας ασκώντας πολιτική πίεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι τιμές των φαρμάκων κατά του HIV, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να λάβουν σωτήρια θεραπεία.

Το μάθημα ήταν σαφές: αν τα καλύτερα φάρμακα και τεστ ήταν διαθέσιμα στους ανθρώπους παντού, και όχι μόνο στις πλούσιες χώρες, θα μπορούσαν να σωθούν πολύ περισσότερες ζωές.

Από τότε, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των ομάδων μας, έχουμε επεκτείνει τη δράση μας για τη  φυματίωση, την ασθένεια του ύπνου, την ελονοσία, τα εμβόλια και τις ανθεκτικές λοιμώξεις, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, βάλαμε αυτά τα ζητήματα στην πολιτική ατζέντα, ενώ ωφελήσαμε τους ανθρώπους που φροντίζουμε μειώνοντας τις τιμές των φαρμάκων, διευρύνοντας τις επιλογές θεραπείας και εξασφαλίζοντας ότι τα φάρμακα είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες στις οποίες εργαζόμαστε.

Οικονομικά στοιχεία

Η Εκστρατεία για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα είναι ένα διεθνές πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η Εκστρατεία υποστηρίζει το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ασκώντας πίεση για βελτιωμένη πρόσβαση σε θεραπεία και ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν τις οικονομικές καταστάσεις της στο πλαίσιο της διαφάνειας και της υποχρέωσης λογοδοσίας.

Δεν δεχόμαστε χρηματοδότηση από κυβερνήσεις ή άλλες οντότητες που εμπλέκονται άμεσα στις συρράξεις στις οποίες παρεμβαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ούτε δωρεές από φαρμακευτικές εταιρείες.

Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων μας προέρχεται από τη γενναιοδωρία και το υστέρημα των πολιτών.