Είστε εδώ

Προγράμματα

Ν. Αμερική

Τη χρονιά που μας πέρασε θα τη θυμόμαστε για το ξέσπασμα πολλαπλών ανθρωπιστικών κρίσεων κυρίως στη Συρία, το Ιράκ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν. Την ίδια στιγμή, γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς έξαρσης επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Σε όλες αυτές τις κρίσεις η ανταπόκριση από το διεθνές σύστημα βοήθειας ήταν ανεπαρκής και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίσαμε σοβαρές προκλήσεις στην υλοποίηση των δράσεών μας, νιώθοντας πολλές φορές απελπιστικά μόνοι.
 
Στο τέλος του χρόνου είδαμε μία αξιοσημείωτη αύξηση της δυτικής ανάμειξης στον σφοδρό πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Τα ακραία ισλαμικά κινήματα εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε αρκετές χώρες, ιδιαιτέρως στη Συρία, το Ιράκ και τη Νιγηρία και ως εκ τούτου αναμένεται και σημαντική αύξηση της παρουσίας των δυτικών δυνάμεων. Η αυξανόμενη βία και το καθεστώς ανασφάλειας στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, μαζί με τις πολλές και παρατεταμένες κρίσεις όπως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Παλαιστίνη, το Μιανμάρ, τον Νίγηρα και το Αφγανιστάν, αλλά και μακροχρόνιες κρίσεις με πιθανότητα επανακλιμάκωσης όπως στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία, ήταν και θα παραμείνουν μέσα στις προκλήσεις για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

 

 

Δείτε ποιοι είναι σε αποστολή από το Ελληνικό τμήμα

Διάβασε την ετήσια αναφορά δράσης

Μέσα στο 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέραμε ιατρικές υπηρεσίες σε 8.250.700 ασθενείς, σε περισσότερες από 65 χώρες. Πραγματοποιήσαμε συνολικά περισσότερα από 384 προγράμματα: με ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με υπηρεσίες υγείας μητέρας-παιδιού, HIV/AIDS και Φυματίωσης, χειρουργικής, ψυχικής υγείας, για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού, για τις ξεχασμένες ασθένειες, για εξυγίανση νερού. Υποστηρίξαμε καταυλισμούς προσφύγων, θύματα σεξουαλικής βίας και πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε φυλακές και κέντρα κράτησης μεταναστών, σε αστικά περιβάλλοντα.

Για να πετύχουμε όλα αυτά 33.821 άνθρωποι (διεθνείς και ντόπιοι) εργάστηκαν σκληρά, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο και την ίδια τους τη ζωή.