fbpx Όχι στις πατέντες για την COVID-19: Τι πρέπει να γνωρίζουμε; | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Όχι στις πατέντες για την COVID-19: Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Λέμε όχι στις πατέντες  σε φάρμακα, εμβόλια και τεστ κατά της νόσου COVID-19. Παρακάτω, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε:

MSF

 Τί είναι η πατέντα;

Η πατέντα ή αλλιώς το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι η κατοχύρωση ενός αποκλειστικού δικαιώματος ή μιας άδειας για την παραγωγή, χρήση ή πώληση μιας νέας εφεύρεσης ή σκευάσματος και στην περίπτωσή μας ενός τεστ, εμβολίου ή θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι μια φαρμακευτική εταιρία για παράδειγμα στην Αμερική ή την Ευρώπη μπορεί να παράξει ένα φάρμακο και να το διαθέτει στην αγορά σε πολύ υψηλή τιμή γιατί νομικά δεν μπορεί η παραγωγή να γίνει από άλλον ή σε άλλη περιοχή. Αυτό είναι πρακτικά εφικτό αφού το φάρμακο μπορεί να παραχθεί π.χ. στην Ασία και να διατεθεί με πολύ χαμηλότερο αντίτιμο διατηρώντας την ίδια δραστική ουσία (γενόσημα) και άρα επίδραση στον ασθενή. Το μόνο που αλλάζει είναι το κόστος.

Γιατί λέμε «όχι» στις πατέντες;

Επειδή διατηρώντας μια πατέντα διατηρείται στην ουσία ένα μονοπώλιο, άρα η συγκέντρωση οικονομικού κέρδους στα χέρια ενός που κρατάει τις τιμές πολύ υψηλές λόγω έλλειψης ανταγωνισμού. Και υψηλές τιμές σημαίνει πρόληψη και θεραπεία για λίγους που μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος και αποκλεισμό των πολλών που δεν έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα και άρα κινδυνεύουν να νοσήσουν ή να χάσουν τη ζωή τους.

Τι θέλουμε να πετύχουμε με την έκκληση; Τι ζητάμε;

Ζητάμε να μην υπάρξουν πατέντες και υπερτιμολογήσεις στην πρόληψη και θεραπεία του COVID-19.  Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τεστ, εμβόλια και η θεραπεία που χρειαζόμαστε επειγόντως για να ανταποκριθούμε στην πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι διαθέσιμα για όλους τους ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη. Αυτό σημαίνει προσιτές τιμές και διάθεση όπου υπάρχει ανάγκη. Γιατί ο ιός χτυπάει παντού, και δεν γνωρίζει σύνορα! Το υψηλό κόστος και οι ανεπαρκείς προμήθειες το μόνο που θα πετύχουν είναι να παρατείνουν την πανδημία αφού δεν θα αντιμετωπιστεί παντού.

Γιατί παίρνουμε θέση;

Γιατί βάζουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από το κέρδος! Πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται για να είναι υγιείς και να παραμένουν ζωντανοί. Γιατί θέλουμε κάθε γιατρός να μπορεί να κάνει διάγνωση σε όποιο μέρος και αν βρίσκεται έχοντας τα απαραίτητα μέσα. Γιατί δεν θέλουμε κανένας άνθρωπος να φτάνει σε αδιέξοδο επειδή δεν έχει τα χρήματα για τη θεραπεία του ίδιου ή ενός αγαπημένου του προσώπου.

Τι δείχνει η έρευνα τιμολόγησης τα πιθανά φάρμακα για τη θεραπεία του COVID-19;

Η πρόσφατη μελέτη της Andrew Hill et al. δείχνει ότι ένα πλήρες πρόγραμμα θεραπείας για το COVID-19 (που κυμαίνεται μεταξύ 10 και 28 ημερών) θα μπορούσε να κοστίσει από 0,30 έως 31 $. Τα περισσότερα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται για τον COVID-19 είναι επαναχρησιμοποιούμενα φάρμακα (τα υπάρχοντα φάρμακα διερευνώνται για νέες ιατρικές ενδείξεις) χωρίς πατέντες. Ωστόσο πολλά από αυτά έχουν σήμερα πολύ υψηλότερη τιμή από αυτή που η παρούσα έρευνα εκτιμά ότι θα έπρεπε να έχουν.

«Η συγκεκριμένη έρευνα τιμολόγησης δείχνει ξεκάθαρα ότι τα πιθανά φάρμακα για τη θεραπεία του COVID-19 δεν είναι καθόλου ακριβά όσον αφορά στην παραγωγή τους και θα μπορούσαν να τιμολογηθούν με τρόπο που να τα καθιστά διαθέσιμα σε όποιον τα χρειάζεται...Κυριολεκτικά κάθε άνθρωπος πάνω στη γη είναι επιρρεπής και εκτεθειμένος απέναντι σε αυτήν την πανδημία – δεν είναι η στιγμή για υπερτιμολογήσεις και κερδοσκοπία... Εξάλλου ποια η χρησιμότητα ενός φαρμάκου, αν δεν είναι διαθέσιμο σε όποιον το χρειάζεται;»  Jessica Burry, φαρμακοποιός, Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα.

Υπόγραψε κι εσύ την έκκλησή μας ΕΔΩ