fbpx Συρία/COVID-19: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης και προσαρμόζουν την ανταπόκρισή τους στην απειλή του COVID-19 | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Συρία/COVID-19: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης και προσαρμόζουν την ανταπόκρισή τους στην απειλή του COVID-19

Ο καταυλισμός Ντέιρ Χασάν στην επαρχία Ιντλίμπ είναι ένας από τους πολλούς καταυλισμούς στον οποίο έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες προκειμένου να ξεφύγουν από τις στρατιωτικές επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με τους Ρώσους συμμάχους τους από τον Δεκέμβρη μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Abdul Majeed Al Qareh

Ο καταυλισμός αυτός φιλοξενεί περισσότερους από 164.000 ανθρώπους σε καταλύματα διάσπαρτα στους λόφους, και όπως συμβαίνει και στη βορειοδυτική Συρία, στερείται βασικών υπηρεσιών ενώ τώρα απειλείται και από πιθανή εξάπλωση του COVID-19.

Στις 16 Μαρτίου, μετά από την αξιολόγηση των αναγκών στον καταυλισμό Ντέιρ Χασάν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης σε 180 οικογένειες στους οικισμούς Λαταμνέ και Αλ Χαμπίτ, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν οικογενειακές σκηνές, πλαστικά καλύματα, κουβέρτες, μαγειρικά σκεύη και κιτ υγιεινής.

«Είδαμε ανθρώπους να ζουν στο ύπαιθρο. Είδαμε ακόμα δύο ή τρεις οικογένειες να μοιράζονται μια σκηνή, η οποία δεν τους προστάτευε από το κρύο ή τη βροχή. Υπήρχαν πολύ λίγες σκηνές για να φιλοξενήσουν τους νεοαφιχθέντες, σημείωσε ο Αχμέντ, επικεφαλής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Την επόμενη μέρα, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διένειμε είδη πρώτης ανάγκης σε 115 οικογένειες, στο Αμπό Ομπεϊντά, έναν άλλον οικισμό στο Ντέιρ Χασάν.

«Χάρη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, έχουμε σκηνές», λέει η Μανάφ Σάμα, μια εκτοπισμένη μητέρα που ζει στο Λαταμνέ. «Αυτό το κέντρο φιλοξενίας δημιουργήθηκε πριν από οκτώ μήνες, αλλά χρειάζεται τουαλέτες, αποχέτευση, κατάλληλους δρόμους.»

Στον καταυλισμό Ντέιρ Χασάν, οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης δεν επαρκούν για τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας ασθενειών που οφείλονται στο νερό. Μέχρι στιγμής, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού αποτελούν το κύριο ιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κινητές κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Όμως τώρα η πανδημία COVID-19 έχει μετατραπεί σε τεράστια πρόκληση παγκοσμίως αλλά και για τη Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την ύπαρξη του πρώτου ασθενή με COVID-19 στη Συρία στις 23 Μαρτίου. Παρόλο που κανένα περιστατικό δεν έχει αναφερθεί στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο οχυρό των ανταρτών, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα στην περιοχή, ειδικά στους καταυλισμούς, όπου οι άνθρωποι ζουν σε μεγάλους οικισμούς, σε συνθήκες συνωστισμού με ελάχιστη υγιεινή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αναστείλει τη λειτουργία των κινητών κλινικών στον καταυλισμό Ντέιρ Χασάν ώστε να επιτρέψουν στο προσωπικό να παρακολουθήσει εκπαίδευση σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων (IPC), και να διασφαλίσουν ότι δεν θα εξαπλωθεί ο ιός. Τις επόμενες ημέρες, σε 10 οικισμούς στον καταυλισμό Ντέιρ Χασάν, οι εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που είναι υπεεύθυνοι για τα υγειονομικά θέματα της κοινότητας θα πραγματοποιήσουν συνεδρίες υγειονομικής εκπαίδευσης για τον COVID-19 με εκτοπισμένες οικογένειες και θα διανείμουν φυλλάδια και ειδικά κιτ υγιεινής.

Καθώς οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εστιάζουν τώρα τη δραστηριότητά τους στα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων, παρέχουν βοήθεια στη διαλογή και τον έλεγχο των ασθενών στα δύο κέντρα υγείας που υποστηρίζουν, στο Ντέιρ Χασάν και το Ταλ Καράμα.

Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οργανώνουν τη διανομή απαραίτητων ειδών πρώτης ανάγκης στην περιοχή Αφρίν. Πολλές εκτοπισμένες οικογένειες αναζήτησαν καταφύγιο στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς ελέγχεται από τουρκικές δυνάμεις και μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί βιαιοπραγίες. Κάποιοι δεν μπόρεσαν να βρουν κατάλληλο καταφύγιο και εγκαταστάθηκαν σε ακατοίκητα σπίτια, εργοστάσια ή δημόσια κτίρια. Σε απάντηση αυτών των αναγκών, δημιουργείται ένας καταυλισμός εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών, για 400 εκτοπισμένες οικογένειες, σε έναν ειδικό χώρο στην περιοχή Μπουλ Μπουλ. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα προμηθεύσουν τους ανθρώπους με σκηνές, κουβέρτες, πλαστικά υποσέντονα, μαγειρικά σκεύη και κιτ υγιεινής. Οι σκηνές θα στηθούν σε συνεργασία με την τοπική ΜΚΟ Αλ Αμίν. Μόλις οι σκηνές είναι έτοιμες, οι εκτοπισμένες οικογένειες θα μεταφερθούν στον καταυλισμό και θα λάβουν τα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Αλ Αμίν άρχισαν επίσης να λειτουργούν κινητές κλινικές την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Μπουλ Μπουλ και δυτικά της περιοχής Αφρίν. Η λειτουργία τους όμως ανεστάλη προκειμένου να μπορέσει το προσωπικό να παρακολουθήσει την εκπαίδευση πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων (IPC).

Λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων στην επαρχία Ιντλίμπ, η ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παραμένει περιορισμένη, αλλά πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται. Η δυνατότητα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να κλιμακώσουν τη βοήθεια που παρέχουν θα εξαρτηθεί από τη σταθερή ροή ειδών πρώτης ανάγκης, ιατρικού υλικού και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού προς τη βορειοδυτική Συρία, καθώς και από τη δυνατότητα αποστολής προσωπικού το οποίο θα υποστηρίξει τους Σύρους συναδέλφους του.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν έχουν παρουσία στην Τουρκία. Προκειμένου να μπορέσουν να κλιμακώσουν την παρέμβασή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από όλες τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να διευκολύνουν τη διέλευση προσωπικού και τη μεταφορά προμηθειών στη βορειοδυτική Συρία.

Στη βορειοδυτική Συρία, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν μητρική φροντίδα υγείας, γενική φροντίδα υγείας και θεραπεία για μη μεταδιδόμενα νοσήματα με κινητές μονάδες. Διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και βελτιώνουν τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Ακόμη, υποστηρίζουν την υλοποίηση τακτικών εμβολιασμών.

Επίσης, στη βορειοδυτική Συρία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια εξειδικευμένη μονάδα εγκαυμάτων που παρέχει τη δυνατότητα χειρουργικών επεμβάσεων, δερματικά μοσχεύματα, επιδέσεις, φυσικοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν εξ αποστάσεως υποστήριξη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας σε αρκετά νοσοκομεία και κλινικές γύρω από το Ιντλίμπ και το Χαλέπι, ενώ συμμετέχουν στη διοίκηση τριώ νοσοκομείων. Ανταποκρινόμενο στον Covid-19, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εφαρμόζουν τώρα μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων (IPC) σε ιατρικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν εξολοκλήρου ή υποστηρίζουν, καθώς επίσης οργανώνουν τη διαλογή των ασθενών και την εκπαίδευση σε πρόληψη και έλεγχο των λοιμώξεων (IPC). Στους καταυλισμούς εφαρμόζονται προστατευτικά μέτρα για το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.

Τα ιατρικά προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις επαρχίες Ράκκα, Χασάκε και Χαλέπι στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζοντα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν δράσεις στους καταυλισμούς Αλ-Ράκκα, Κομπάνι/Αϊν Αλ-Αράμπ, Αλ-Χολ, Ουασοκάνι και Ταλ Κοχάρ/Γιαρουμπιγιά και υποστηρίζουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τον COVID-19.

Προκειμένου να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν λαμβάνουν χρηματοδότιση από κυβερνήσεις για τη δράση τους στη Συρία.