fbpx Δεσμεύσεις συμπεριφοράς | msf.gr

Είστε εδώ

Πρόλογος

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρούνται μία υπεύθυνη οργάνωση και ένας υπεύθυνος εργοδότης, και αυτό εναπόκειται στην υπεύθυνη συμπεριφορά των μελών του προσωπικού τους. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έχουν έναν αμοιβαίο και συμπληρωματικό ρόλο να προλαμβάνουν, να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν την ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα πρέπει να ενημερώνει τους ασθενείς του και τους άμεσα επωφελούμενους σχετικά με τις δεσμεύσεις συμπεριφοράς που διατυπώνονται παρακάτω.

Όλα τα μέλη του προσωπικού (οι εργαζόμενοι στα γραφεία, το προσωπικό σε διεθνείς αποστολές, οι εθελοντές και των εργατών) και οι επιχειρησιακοί συνεργάτες (συμπεριλαμβανομένων των συμβούλων και των επισκεπτών) κατανοούν και ακολουθούν τις παρακάτω δεσμεύσεις, τις ενσωματώνουν στην επαγγελματική και προσωπική συμπεριφορά τους, και συμμορφώνονται με αυτές. Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν διαύλους καταγγελίας σε κάθε επίπεδο της οργάνωσης, ενώ η μη συμμόρφωση επιφέρει τις δέουσες συνέπειες.

Αυτές οι δεσμεύσεις συμπεριφοράς θεωρούνται οι ελάχιστες δυνατές, και ενδέχεται να ισχύουν πιο συγκεκριμένοι κανόνες για τους εργαζόμενους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο εργάζονται και τον τομέα δραστηριότητάς τους.

Δεσμεύσεις συμπεριφοράς

1. Τα μέλη του προσωπικού και οι επιχειρησιακοί συνεργάτες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα θα συμπεριφέρονται υπεύθυνα και δεν θα κάνουν διακρίσεις σε βάρος ασθενών, συναδέλφων ή μελών του τοπικού πληθυσμού με βάση τη φυλή, τις απόψεις, τον τρόπο ζωής, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, την καταγωγή, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις και άλλα γνωρίσματα ταυτότητας.

2. Τα μέλη του προσωπικού και οι επιχειρησιακοί συνεργάτες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν θα κακοποιούν κανένα άτομο σωματικά (δηλ. σωματική βία, σεξουαλική επίθεση ή άλλες μορφές σωματικής κακοποίησης) ή ψυχολογικά (π.χ. εκφοβισμός, κατάχρηση εξουσίας, παρενόχληση, διακρίσεις ή μεροληψία).

3. Τα μέλη του προσωπικού και οι επιχειρησιακοί συνεργάτες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν θα αποδέχονται, σε καμία περίπτωση, συμπεριφορά που εκμεταλλεύεται την ευαλωτότητα των άλλων, με την ευρύτερη δυνατή έννοια (σεξουαλική, οικονομική, κοινωνική κ.λπ.). Αυτό περιλαμβάνει την ανταλλαγή αγαθών και τα οφέλη ή τις υπηρεσίες  που σχετίζονται με πράξεις σεξουαλικής φύσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υπηρεσιών εκδιδόμενων ατόμων στη διάρκεια αποστολής.

4. Τα μέλη του προσωπικού και οι επιχειρησιακοί συνεργάτες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν θα αποδέχονται την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και τη βία σε βάρος παιδιών και δεν θα συνάπτουν σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά.

5. Τα μέλη του προσωπικού και οι επιχειρησιακοί συνεργάτες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν θα εκμεταλλεύονται τη θέση τους για προσωπικό όφελος. Κάθε μέλος θα χρησιμοποιεί τους πόρους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (όπως εγκαταστάσεις, αγαθά, χρήματα, φήμη, εικόνα κ.λπ.) με σεβασμό και φροντίδα προς το συμφέρον της οργάνωσης και των πληθυσμών που επιδιώκει να βοηθήσει.

1 Άρθρο 1 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία υιοθετήθηκε, υπογράφηκε, επικυρώθηκε και εισήχθη με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης 44/25 της 20ης Νοεμβρίου 1989 και τέθηκε σε ισχύ στις 2 Σεπτεμβρίου 1990, σύμφωνα με το άρθρο 1: «Για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης, θεωρείται παιδί κάθε ανθρώπινο ον μικρότερο των δεκαοκτώ ετών, εκτός εάν η ενηλικίωση επέρχεται νωρίτερα, σύμφωνα με την ισχύουσα για το παιδί νομοθεσία.»

Καταπολέμηση της παρενόχλησης, της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης στο εργασιακό περιβάλλον