fbpx Σιωπηλές δολοφονίες στη Γάζα: Η καταστροφή του συστήματος υγείας και ο αγώνας για επιβίωση στη Rafah | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Σιωπηλές δολοφονίες στη Γάζα: Η καταστροφή του συστήματος υγείας και ο αγώνας για επιβίωση στη Rafah

Σιωπηλές δολοφονίες στη Γάζα: Η καταστροφή του συστήματος υγείας και ο αγώνας για επιβίωση στη Rafah

MSF

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν με έκθεσή τους, τους "σιωπηλές δολοφονίες" της Γάζας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν αλλά και την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη Το σύστημα υγείας της Γάζας έχει καταστραφεί, με άνδρες, γυναίκες και παιδιά να διατρέχουν αυξανόμενο κίνδυνο οξέος υποσιτισμού και με τη σωματική και ψυχική τους υγεία να επιδεινώνεται ραγδαία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τη διεθνή ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα  με τίτλο «Σιωπηλές δολοφονίες στη Γάζα: Η καταστροφή του συστήματος υγείας και ο αγώνας για επιβίωση στη Rafah.»

Έξι και πλέον μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα, η καταστροφή εκτείνεται πολύ πέρα από τους νεκρούς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιγράφουν τον τεράστιο αγώνα που δίνουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα για να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και προειδοποιούν για μεγάλο αριθμό θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν λόγω των διαταραχών στην παροχή κρίσιμης υγειονομικής περίθαλψης.

«Πόσα παιδιά έχουν ήδη πεθάνει από πνευμονία στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία;» αναρωτιέται η Mari-Carmen Viñoles, επικεφαλής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Πόσα μωρά έχουν πεθάνει εξαιτίας ασθενειών που μπορούσαν να προληφθούν; Πόσοι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη έχουν μείνει χωρίς θεραπεία; Τι γίνεται με τις θανατηφόρες συνέπειες του κλεισίματος των μονάδων νεφρικής αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία που δέχονται επίθεση; Αυτοί είναι οι σιωπηλοί θάνατοι της Γάζας που δεν αναφέρονται μέσα σε όλο αυτό το χάος, που προκαλείται από την κατάρρευση του συστήματος υγείας σε όλη τη Γάζα».

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται στη Rafah αναφέρουν ότι το αποδεκατισμένο σύστημα υγείας και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών, υποσιτισμού και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από τα ψυχολογικά τραύματα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν ότι μια στρατιωτική εισβολή στη Rafah, επιπλέον της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, θα ήταν μια ασύλληπτη καταστροφή και ζητούν άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός.

Οι συνθήκες διαβίωσης στη Rafah επιδεινώνουν τα προβλήματα υγείας

Οι συνθήκες διαβίωσης στη Rafah σήμερα δεν ευνοούν την επιβίωση, αναφέρει έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία βασίζεται σε ιατρικά δεδομένα και μαρτυρίες ασθενών. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη καθαρού, πόσιμου νερού, ενώ σκουπίδια και ακατέργαστα λύματα συσσωρεύονται στους δρόμους αυτής της μικροσκοπικής λωρίδας γης που σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εκτοπίστηκαν βίαια από το βόρειο τμήμα της Γάζας.

Σε δύο μόνο από τα κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης που διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στις περιοχές Al-Shaboura και Al-Mawasi, οι ομάδες μας παρέχουν κατά μέσο όρο 5.000 ιατρικές επισκέψεις κάθε εβδομάδα, πολλές από τις οποίες συνδέονται με τις υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. Πάνω από το 40% αυτών των επισκέψεων αφορά ασθενείς με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είδαν έναν αυξανόμενο αριθμό ύποπτων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α. Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023, τα κρούσματα διαρροϊκών ασθενειών που αναφέρθηκαν σε παιδιά κάτω των πέντε ετών ήταν 25 φορές υψηλότερα από ό,τι κατά την ίδια περίοδο του 2022. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2024, οι ομάδες αντιμετώπισαν 216 παιδιά κάτω των πέντε ετών με μέτριο ή σοβαρό οξύ υποσιτισμό, μια κατάσταση που απουσίαζε σχεδόν εντελώς πριν από την σύγκρουση.

Καθώς τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα με ασθενείς με τραύματα, οι άνθρωποι με άλλου είδους ιατρικές ανάγκες, όπως οι έγκυες γυναίκες με επιπλοκές και οι άνθρωποι που ζουν με χρόνιες ασθένειες, συχνά δεν μπορούν να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Στο νοσοκομείο του Εμιράτου, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν το τμήμα μετά τον τοκετό, οι ιατρικές ομάδες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν σχεδόν 100 τοκετούς την ημέρα, πέντε φορές περισσότερους από ό,τι πριν από τον πόλεμο. Στις κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι επισκέψεις για υπέρταση, διαβήτη, άσθμα, επιληψία και καρκίνο έχουν αυξηθεί καθώς οι ασθενείς αναζητούν παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, αν η κατάστασή τους επιδεινώνεται και χρειάζονται εξειδικευμένα φάρμακα ή εξοπλισμό, τα οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να αποκτηθούν στη Γάζα, λίγα μπορούν να γίνουν γι' αυτούς. Πολλές ιατρικές παραπομπές στη Γάζα σήμερα καθυστερούν ή απλώς δεν είναι δυνατές.

Η ψυχική υγεία του πληθυσμού της Γάζας - συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού - βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο. Οι περισσότεροι ασθενείς που φτάνουν στις κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος και το στρες, συμπεριλαμβανομένων ψυχοσωματικών και καταθλιπτικών καταστάσεων. Ορισμένοι άνθρωποι που φροντίζουν μέλη της οικογένειάς τους με σοβαρές διαταραχές ψυχικής υγείας έχουν καταφύγει σε υπερβολική καταστολή για να τους κρατήσουν ασφαλείς και να τους αποτρέψουν από το να βλάψουν τον εαυτό τους ή άλλους, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων υπηρεσιών που εξακολουθεί να υπάρχει στη Γάζα. Για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η προσπάθεια υποστήριξης του κατεστραμμένου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω της ανασφάλειας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετώπισαν επίσης σημαντικές δυσκολίες στη μεταφορά ιατρικών προμηθειών και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα λόγω καθυστερήσεων και περιορισμών από τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες περιγράφονται λεπτομερώς στο παράρτημα της έκθεσης. «Ως διεθνής οργανισμός επείγουσας ιατρικής βοήθειας, έχουμε την τεχνογνωσία και τα μέσα για να κάνουμε πολύ περισσότερα και να αυξήσουμε την ανταπόκρισή μας», λέει ο Sylvain Groulx, συντονιστής έκτακτης ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Το παλαιστινιακό ιατρικό προσωπικό είναι εξαιρετικά εξειδικευμένο και το μόνο που χρειάζεται είναι να του δοθούν τα μέσα για να εργαστεί σε αποδεκτές και αξιοπρεπείς συνθήκες για να θεραπεύσει και να σώσει ζωές. Αλλά σήμερα όλα αυτά παραμένουν παράλογα αδύνατα. χωρίς άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και την είσοδο ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν».

Σχετικά με το έργο μας στη Γάζα: 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν σήμερα σε τρία νοσοκομεία στη Γάζα: Al-Aqsa (Μέση Περιοχή), το νοσοκομείο πεδίου της Rafah και το νοσοκομείο μητρότητας των Εμιράτων (Νότια Γάζα), καθώς και τρεις δομές υγειονομικής περίθαλψης, στην Al-Shaboura και την Al-Mawasi, στη Ράφα.

Οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν χειρουργική υποστήριξη, φροντίδα τραυμάτων, φυσιοθεραπεία, φροντίδα μετά τον τοκετό, πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, εμβολιασμούς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ωστόσο, οι συστηματικές πολιορκίες και οι εντολές εκκένωσης διαφόρων νοσοκομείων ωθούν τις δραστηριότητές μας σε μια όλο και μικρότερη περιοχή και περιορίζουν την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των ανθρώπων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν επίσης 300 κυβικά μέτρα καθαρού νερού την ημέρα σε διάφορες τοποθεσίες στη Ράφα και εργάζονται συνεχώς για να αυξήσουν αυτή την ποσότητα. Στις 28 Μαρτίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν μια νέα μονάδα αφαλάτωσης στο Al-Mawasi. 

Διάβασε και κατέβασε την περίληψη της έκθεσης εδώ.