fbpx Επιστρέφοντας στο Νότιο Σουδάν μετά τον εμφύλιο πόλεμο: «Πώς θα επιβιώσουμε πάλι;» | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Επιστρέφοντας στο Νότιο Σουδάν μετά τον εμφύλιο πόλεμο: «Πώς θα επιβιώσουμε πάλι;»

Μετά από χρόνια συγκρούσεων, ο αγώνας για την επιστροφή στην πατρίδα

Manon Massiat/MSF

Νωρίς το πρωί στο Kajo Keji, στην Κεντρική Ισημερία, ξεκινά να στήνεται σιγά σιγάαυτό που κάποτε ήταν μια πολύβουη αγορά. Λίγοι άνθρωποι στήνουν τους πάγκους τους, ενώ μικρές ομάδες παιδιών με στολές πηγαίνουν στο σχολείο. Από τον κεντρικό δρόμο μπορεί κανείς να δει ακόμα τα σημάδια του εμφυλίου πολέμου - κατεστραμμένα κτίρια, εγκαταλελειμμένα σπίτια, χτυπήματα/σημάδια από σφαίρες.

Αεροφωτογραφία ενός κατεστραμμένου κτιρίου του νοσοκομείου Mundari, το οποίο λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.Σήμερα αποκαθίσταται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για να χρησιμοποιηθεί ως μελλοντική μονάδα εντατικής θεραπείας μητρότητας και νεογνών (NICU) στο Kajo Keji, Κεντρική Ισημερία. - Manon Massiat/MSF 
 

Από το 2016 έως το 2018, το Kajo Keji επλήγη σοβαρά από τη βία, αναγκάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εγκαταλείψει το σπίτι του και να αναζητήσει ασφάλεια στην Ουγκάντα. Λίγοι άνθρωποι έμειναν πίσω - ο James Mirye, αρχηγός του χωριού Kangai στην κομητεία Kajo Keji, ήταν ένας από αυτούς.

«Αυτός είναι ο τρίτος πόλεμος που έζησα και σκέφτηκα ότι θα επιβιώσω και από αυτόν. Δεν ήθελα να φύγω από τον τόπο μου- δεν μπορούσα να εγκαταλείψω την κοινότητά μου». Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και έρχονταν αντιμέτωποι με δολοφονίες, λεηλασίες, ληστείες. «Όταν πήγαινες για ύπνο το βράδυ, δεν ήξερες αν θα ξυπνούσες την επόμενη μέρα».

Ο James Mirye, αρχηγός του χωριού Kangai, στην κομητεία Kajo Keji, στην Κεντρική Ισημερία. - Manon Massiat/MSF 
 

Ωστόσο, έξι χρόνια μετά την ειρηνευτική συμφωνία, οι οικογένειες δεν είναι ακόμη έτοιμες να εγκατασταθούν πλήρως στην πατρίδα τους. Η αστάθεια, ο σοβαρός οικονομικός πληθωρισμός και οι επερχόμενες εθνικές εκλογές -που αναμένεται να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2024- προσθέτουν φόβο και αβεβαιότητα στις κοινότητες.

Όταν η υγειονομική περίθαλψη αναπτύσσεται, η ελπίδα ενισχύεται

Σε μια περιοχή που μαστίζεται από κρίσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το Υπουργείο Υγείας επανάφεραν πέρυσι τις υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στο Πολιτικό Νοσοκομείο Kajo Keji, παρέχοντας υγειονομική φροντίδα για μητέρες και παιδιά, αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, μονάδα εντατικής θεραπείας, χειρουργική και  εσωτερική ιατρική περίθαλψη - ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν για να αναζητήσουν ασφαλή και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.

Η Jane Kiden είχε καταφύγει στην Ουγκάντα και αποφάσισε να επιστρέψει όταν ήταν έγκυος, ακούγοντας ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριζαν το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Mundari. Ευχαριστώ πραγματικά τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για την παροχή φροντίδας στις γυναίκες», λέει η Kiden, η οποία γέννησε με ασφάλεια το κοριτσάκι της στο νοσοκομείο πέρυσι.

Η Jane Kiden  μαζί με το κοριτσάκι της, που γέννησε πέρυσι. - Manon Massiat/MSF 
 

Σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν ο μόνος φορέας που παρέχει προγεννητική φροντίδα σε έγκυες γυναίκες που παρουσιάζουν επιπλοκές, υπηρεσίες τοκετού και μαιευτικές επεμβάσεις σε περίπτωση επιπλοκών, ιατρική φροντίδα για άρρωστα νεογέννητα μωρά, καθώς και μεταγεννητική φροντίδα.

Η Beatrice Cosmas είναι επόπτρια των μαιών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Πολιτικό Νοσοκομείο της κομητείας Kajo Keji. Κάθε μέρα βλέπει έγκυες γυναίκες, όπως η Jane Kiden, να φτάνουν στις εγκαταστάσεις μετά από μέρες ταλαιπωρίας, είτε επειδή έχει ξεκινήσει ο τοκετός είτε λόγω επιπλοκών, θέτοντας τη ζωή τους και τη ζωή των μωρών τους σε υψηλό κίνδυνο.

«Οι περισσότερες γυναίκες εξακολουθούν να ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, αλλά έρχονται μέχρι το Kajo Keji επειδή άκουσαν ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι εδώ», εξηγεί η Cosmas.

Μια νοσηλεύτρια καθησυχάζει την Ita Joice, 27 ετών και οκτώ μηνών έγκυο, κατά τη διάρκεια της επισκληριδίου αναισθησίας πριν από την καισαρική τομή στο νοσοκομείο Mundari County Hospital, τη μοναδική μονάδα δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στο Kajo Keji της Κεντρικής Ισημερίας. - Manon Massiat/MSF 

Οι ανάγκες ψυχικής υγείας μετά τις συγκρούσεις

Στο Kajo Keji, οι γυναίκες υποφέρουν από στρες, άγχος και κατάθλιψη μεταξύ άλλων δυσκολιών/προβλημάτων ψυχικής υγείας.

«Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγάλη κακοποίηση», λέει ο Tom Friday, υπεύθυνος ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η φυγή από το Νότιο Σουδάν και η διαβίωσή τους σε καταυλισμούς προσφύγων τις έκανε πολύ ευάλωτες. Σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσουν το τραύμα από τη σύγκρουση, τη βία που είδαν ή υπέστησαν και τον αγώνα του να έχουν χάσει τα πάντα - και τώρα να πρέπει να ξαναχτίσουν τη ζωή τους».

Ο Tom Friday εργάζεται ως επόπτης ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο Mundari County Hospital. - Manon Massiat/MSF

 «Οι άνθρωποι στο Kajo Keji επιβιώνουν πραγματικά χάρη στην υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Αλλά ανησυχώ», λέει ο Mirye. «Αν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φύγουν και η κυβέρνηση δεν έχει σταθεροποιήσει το σύστημα υγείας εδώ, πώς θα επιβιώσουμε και πάλι;»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν πέντε κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στην κομητεία παρέχοντας φάρμακα, εκπαιδεύσεις και παραπομπές στο νοσοκομείο Mundari County Hospital. - Manon Massiat/MSF