fbpx Sea-Watch και Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν συνεργασία για να σώσουν ζωές στη θάλασσα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Sea-Watch και Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν συνεργασία για να σώσουν ζωές στη θάλασσα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με τη  Sea-Watch βγαίνουν πάλι στη θάλασσα με το Sea-Watch 4, ένα νέο πλοίο που προορίζεται για επιχειρήσεις διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο.

Credit: Hannah Wallace Bowman/MSF

6 Αυγούστου 2020, Βερολίνο / Μπουριάνα - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με τη  Sea-Watch βγαίνουν πάλι στη θάλασσα με το Sea-Watch 4, ένα νέο πλοίο που προορίζεται για επιχειρήσεις διάσωσης στην Κεντρική Μεσόγειο. Η συνεργασία αυτή προχώρησε  με επείγουσες διαδικασίες, καθώς τα κράτη -μέλη της ΕΕ εκμεταλλεύονται με αναίσχυντο τρόπο την πανδημία COVID-19, χρησιμοποιώντας τη ως δικαιολογία για περαιτέρω περιορισμό των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, διαιωνίζοντας την ίδια στιγμή τον κύκλο κακοποίησης στη Λιβύη και καταδικάζοντας ανθρώπους σε πνιγμό,  επιλέγοντας σκόπιμα να τους αφήσουν αβοήθητους.

«Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να αφήνεται να πνιγεί, να χαθεί κάτω από τα κύματα», λέει ο Oliver Behn, Διευθυντής Επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να αναγκάζεται να υπομένει βασανιστήρια και δεινά. Ωστόσο, αυτή είναι η συνέπεια της ποινικής παραμέλησης καθήκοντος των ευρωπαϊκών  κυβερνήσεων.  Οι Γιατροί  Χωρίς Σύνορα αναγνωρίζουμε -ως ιατρική οργάνωση- τις προκλήσεις που παρουσιάζει η νόσος COVID-19. Ωστόσο, βλέπουμε ότι τα πρόσφατα μέτρα για την αποθάρρυνση ή τον αποκλεισμό επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο - που καλύπτονται από τη ρητορική δημόσιας υγείας - είναι παράτολμα και λαμβάνονται με καθαρά πολιτικά κίνητρα.»

Τα ευρωπαϊκά κράτη υποστηρίζοντας τη Λιβυκή Ακτοφυλακή παρά την αμφίβολη αποδοτικότητά της για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων και αρνούμενα  να διασώσουν όσους προέρχονται από την Αφρική, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι ζωές αυτών των ανθρώπων δεν  μετράνε γι’ αυτούς.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, η Ιταλία και η Μάλτα πολύ συχνά αρνήθηκαν τη βοήθεια σε όσους βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο στη θάλασσα. Επιπλέον, έχουν κλείσει τα λιμάνια τους σε πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που μεταφέρουν διασώστες. Μια εσκεμμένη και δομική έλλειψη συντονισμού έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο να μένουν αβοήθητοι στη θάλασσα για ώρες, ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Η Λιβύη χαρακτηρίζεται αδιαμφισβήτητα ως «μη ασφαλής» για μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από διεθνείς  και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, από τις αρχές του έτους, 5.650 άνθρωποι έχουν αναχαιτιστεί και έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν  στη Λιβύη, κάτι που αποτελεί μέρος μιας διμερούς συμφωνίας που χρηματοδοτήθηκε και διευκολύνθηκε από την ΕΕ, ενώ μη στρατιωτικά σκάφη έρευνας και διάσωσης - συμπεριλαμβανομένου του Sea-Watch 3 και του Ocean Viking - μπλοκάρονται συστηματικά στα ιταλικά λιμάνια με ανυπόστατες αιτιολογίες τεχνικής φύσεως. Ενώ η ποινικοποίηση αυτής της δράσης συνεχίζεται, η διάσωση στη θάλασσα χαίρει ευρείας κοινωνικής υποστήριξης. Ένας φορέας υποστήριξης  είναι το United4Rescue, με τη βοήθεια του οποίου αγοράστηκε το Sea-Watch 4 που τώρα ξεκινά τις επιχειρήσεις. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Προτεσταντικής Εκκλησίας στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ ο συνασπισμός εκτείνεται πλέον πέρα από τα όρια της εκκλησίας και έχει πάνω από 500 μέλη.

«Το Sea-Watch 4 και η ένωση δυνάμεων που βρίσκεται πίσω από αυτό είναι η σαφής απάντηση της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική διακρίσεων της ΕΕ που αφήνει τους ανθρώπους να πνίγονται από το να φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές», λέει ο Philipp Hahn, επικεφαλής της αποστολής του Sea-Watch 4. «Είναι ένα σύμβολο αλληλεγγύης προς τους μετακινούμενους πληθυσμούς και ένα σαφές μήνυμα προς την ΕΕ ότι, παρά τις προσπάθειες να μας εμποδίσουν, δεν θα σταματήσουμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Οι άνθρωποι εγκαταλείπονται να πεθάνουν στη θάλασσα ή στέλνονται πίσω σε μέρη από τα οποία προσπαθούν να ξεφύγουν αναζητώντας ασφάλεια τη στιγμή που στα σύνορα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης της ΕΕ συναινούν σε αυτή την τακτική επισφραγίζοντας την καταδίκη τους. Όσο τα κράτη της ΕΕ αφήνουν τους ανθρώπους να πνίγονται χρησιμοποιώντας αυτή την τακτική ως αποτρεπτική μέθοδο, θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε στη Μεσόγειο και να τους παρέχουμε όποια αναγκαία υποστήριξη έχουν ανάγκη».

Πολλοί από τους εκατοντάδες ανθρώπους που επέστρεψαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας στη Λιβύη παραμένουν αγνοούμενοι. Άλλοι κρατούνται σε συνθήκες συνωστισμού με κακή υγιεινή, έλλειψη πρόσβασης σε τροφή και νερό και χωρίς δυνατότητα διατήρησης της φυσικής απόστασης εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας. Οι συγκρούσεις στη Λιβύη που εντατικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μετά  την έλευση της COVID-19, επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που ήταν ήδη στα όρια της κατάρρευσης, ενώ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με μια επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση.

Χωρίς πρόσβαση σε ασφαλείς και νομικές εναλλακτικές επιλογές, χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι ως έσχατη λύση. Το να μην γίνονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, δεν αποτρέπει τους ανθρώπους από το να αποφασίζουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα τους φέρνει αντιμέτωπους με ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους. Μόνο τον Ιούνιο, τουλάχιστον 101 άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί ή αγνοούμενοι στην Κεντρική Μεσόγειο - την περασμένη εβδομάδα 3 άτομα πυροβολήθηκαν και δύο τραυματίστηκαν μετά την εξαναγκαστική βίαιη επιστροφή τους- ενώ ο αριθμός εκείνων που προσπάθησαν να διασχίσουν αυτό το επικίνδυνο πέρασμα με ακατάλληλα και επικίνδυνα σκάφη τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σχετικά με τη συνεργασία

Το πρώην ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος Poseidon, που μετονομάστηκε πλέον σε Sea-Watch 4, αγοράστηκε τον Φεβρουάριο από τη Sea-Watch και τον συνασπισμό United4Rescue, με επικεφαλής την Προτεσταντική Εκκλησία στη Γερμανία. Από τότε έχει ανακατασκευαστεί για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το γερμανικό τμήμα των οποίων υποστηρίζει τον United4Rescue, θα παρέχει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια στο Sea-Watch 4 με τετραμελή ιατρική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου γιατρού και μαίας, ενώ θα υπάρχουν ακόμη δύο άτομα επικοινωνίας και συνηγορίας. Η Sea-Watch διευθύνει το πλοίο και τις επιχειρήσεις διάσωσης και ένα πλήρωμα 21 ατόμων μεταξύ των οποίων και εθελοντές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι υπεύθυνοι για την παροχή επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, στην οποία περιλαμβάνεται η λειτουργία της κλινικής του πλοίου. Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Sea-Watch θα παρέχουν από κοινού ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα και βασικά είδη, και θα αναλάβουν τον εντοπισμό ατόμων στη θάλασσα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.